Allergener

 

Fødevareallergi,  intolerance og overfølsomhed

Ved fødevareintolerance, får man efter at have spist en bestemt fødevare ubehagelige symptomer, fordi fødevaren ikke kan nedbrydes ordentligt i kroppen. Symptomerne kan være diarre, oppustethed eller mavekramper.

 

Mælkeintolerance

Mange oplever dette ved indtagelse af mælkeprodukter, da de ikke har det enzym i tarmene, der skal til for at nedbryde laktosen (mælkesukkeret) fra mælken. Dette er dog ikke nogen allergi, men kun en intolerance, og mælkeprodukter i små mænder vil som regel ikke være noget problem. Mælkeintolerans samt intolerans overfor tilsætningsstoffer er ikke en allergi.

 

Fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Overfølsomhed  inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed. Der sker ingen allergisk reaktion i kroppen ved ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Ved overfølsomhed overfor fødevarer, vil der komme en reaktion, når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle, og den vil forsvinde, når man lader være med at spise fødevaren.

 

Fødevareallergi og dens symptomer

Symptomerne på fødevareallergi varierer. De kan svinge fra meget milde til at være livstruende. (Anafylaktisk shock) Anafylaktisk shock udløses typisk af skaldyr, peanuts eller bistik, men kan også udløses af andet.

Disse symptomer kommer i løbet af få minutter til et ar timer efter indtagelse af fødevaren:

  • Hævelser i tunge, på læber og i ansigt (Angioødem)
  • Nældefeber / kløende eksem
  • Åndenød og hvæssen
  • Svært ved at trække vejret
  • Hævelse af strubehovedet
  • Anafylaksi
  • Kvalme og opkastning
  • Ondt i maven
  • Forværring af eksem

 

Luftvejsallergi  

Pelsdyr:  Allergenerne fra pelsdyr sidder i dyrenes hudskæl, pels og spyt. Typisk vil man reagere på hund, kat og hest, da disse dyr bliver holdt mest som kæledyr. Der findes ca. 1 million kæledyr i Danmark, og man mener, at de kan være årsag til ca. 40% af børns astmatilfælde. Disse allergener sidder i møbler, gulvtæpper, krammedyr og tøj, så de er svære at undgå, hvis man har et kæledyr indendøre.

Pollen:  De mest almindelige pollen der er skyld i allergier er birk, græs, bynke, hassel, el og elm. Pollenensæsonen kan svinge lidt, og har det f.eks været en usædvanlig varm vinter, kan træerne smide deres pollen tidligere end ellers. Der er 2 måder at bestøve planter på. Den ene sørger insekterne for, og den anden sørger vinden for ved at føre pollen rundt. Eftersom vind ikke er så effektiv, producerer planterne temmelig store mængder af pollen. Partiklerne er små og lette, og derfor er de til stor gene for allergikerne, som ofte må holde sig indendøre i dagtimerne.

Kontaktallergi og vores forbrug af kemi: Kontaktallergi kan opstå, når man gennem længere tid har haft kontakt med et stof, der kan trænge ind gennem huden. Denne form for allergi bliver mere og mere udbredt, da vi har et stort forbrug af kemikalier, parfumer, cremer, hårfarver og kosmetik. Kvinder bliver hyppigere ramt end mænd, da det er dem, der bruger disse produkter mest. Ikke bare er vores hjem fyldt med kemiske produkter, nogle grupper er også meget udsatte på arbejdspladsen, såsom frisører eller rengøringspersonale.

Kontaktdermatitis ses på de dele af kroppen, som bliver udsat for allergenet. Ses ofte på hænderne, håndleddet og ansigtet. Symptomerne er kløe, udslæt og blærer. Allergerne kan ogå fremkalde nældefeber, som er en allergisk betændelse, som dog oftest er kortvarig. Viser den samme type reaktion sig dybere i huden, hedder det angioødem, og forårsager hævelser i ansigt og tunge som kan være ret smertfulde.

Cristina Klastrup ck@slipallergi.dk 31150140 @slipallergi
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk