Høfeber og Astma

 

Høfeber (Allergisk rhinitis)

En del mennesker er så plagede af høfeber, at det påvirker deres sociale liv, da de ikke kan færdes udenfor. Høfeber er en reaktion på et luftbåret allergen – det være sig diverse pollen-arter. Høfeber findes som sæsonbetonet (pollensæsonen) eller helårs-høfeber. Ved helårs-høfeber, vil man typisk også reagere på ting som støv og skæl fra kæledyr. Ved en høfeber-reaktion får cellerne immunsystemet til at frigive histamin og andre kemikalier, som får de små blodårer i næse, hals og øjne til at udvide sig og blive utætte.

 

Symptomer på Høfeber

Man vil opleve symptomer som kløende øjne der løber i vand, næsen løber eller bliver tilstoppet , man nyser og ørerne kan klø. Tilstoppet næse kan give anledning til bihulebetændelse, da indersiden af bihulerne hæver. Man vil føle sig træt, irritabel og sløv.

Det er vigtig at få behandlet høfeber tidligt, da det kan udvikle sig til astma.

 

Astma

Astma er en kronisk betændelse på indersiden af luftvejene i lungerne, som giver en hvæssende vejrtrækning. Astma bliver typisk udløst af pollen, støv, dyr, fysisk aktivitet, dufte, stress, luftforurening, fødevarer eller tobaksrøg. Man kan ikke give en klar definition på astma, da astma har mange forskellige mønstre, reaktioner og udløsende faktorer.

Ved et astmatisk anfald hæver bindevævslaget i luftvejen, slimkirtlerne producerer mere slim og musklen trækker sig sammen. Dette kan i længden danne arvæv og forsnævre luftvejen, hvilket giver den hvæssende vejrtrækning.  Dette kan dog bedres spontant. Andre symptomer på astma er hoste (tør eller slimet), åndenød og stramning hen over brystet.

Cristina Klastrup ck@slipallergi.dk 31150140 @slipallergi
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk